Nikolai Zholnin

Fotofest i nord!

Bilder uten grenser, norsk-russisk utstilling. Nikolai Zholnin og Bjarne Riesto stiller ut fotografi på Tromsø museum. Prosjektet er støttet av Barentssekretariatet.

Hva: Utstilling, bildevisning, seminar

Hvor: Tromsø museum og driv

Når: Utstillingsåpning torsdag 28. oktober kl 14:00 på Tromsø museum.  Deltar på fotografisk aften på driv lørdag 30. oktober(tidspunkt kommer), samt foredrag i utstillingslokalene søndag 31. oktober kl 13:00.

Fra Murmansk kommer Nick Zholnin, som i lag med Bjarne Riesto stiller ut på Tromsø museum. Se bilder lengre ned.

Stil/spesialisering: Iscenesatt fotografi (studio og utendørs), fotoportretter ”premium class”, reklamefotografi, bryllupsfotografi

Nikolai Zholnin er født i 1958 i Murmansk, Russland. Begynte å ta bilder allerede som 10-åring, i 1968 og arbeidet som profesjonell fotograf siden 1981. Første personlige utstilling i Den tyske demokratiske republikk (DDR) i 1986. Han har hatt mange utstillinger i Murmansk. Har aktivt samarbeidet med ulike utgivere og reklamebyrå siden 1989. Har bidratt med illustrasjoner til en mengde bøker. Nikolai deltok i feiringen av russiske kulturdager i Norge i 1995. Ansvarlig fotograf for prosjektet ”Forretninger i Nord-Europa ’96”. Fotoredaktør i bladet ”Livets smak / Vkus zhizni” i 1999. Personlig utstilling i New York i 2005. Arrangør av utstillingen ”Fotografi og malerkunst ’2005” i Murmansk fylkeskommunens kunstmuseum. Arrangør av utstillingen ”Art of Inspiration ’2005” i Murmansk for amerikanske fotografer, og han deltok i utstillingen ”Art of Inspiration ’2006” i FNs hovedkvarter i New York. Mottok i 2006 æresdiplom under ”Hair Fashion Awards” i Tyskland for sin fotoserie av frisyrer. Grunnla i 2000 fotostudioet/designbyrået ”N-Studio”, som foruten å tilby fototjenester, arbeider med illustrasjon og produksjon av maler for trykk og reklameproduksjon. Utga i 2006 jubileumsalbumet ”Hei, kjære by / Zdrastvju, milyj gorod”, i anledning 90-årsdagen til Murmansk. Medarrangør av de murmansk-baserte, internasjonale fotoutstillingene ”Byen min / Moj gorod”. En rekke arbeider er kjøpt opp av private samlere i USA, Norge, Latin-Amerika og Russland, diverse selskaper samt av Murmansk by og fylkeskommune. Er innehaver av sertifikatet ”KODAK Professional”.

Elsker over alt på denne jord: Sin familie, Jazz, ”Chivas Regal”
Dette er fotografi for Nikolai: En mulighet til å leve av det jeg elsker
Idoler: Forrest Gump