Bjarne Riesto

Fotofest i nord!

Bilder uten grenser, norsk-russisk utstilling. Bjarne Riesto og Nikolai Zholnin stiller ut fotografi på Tromsø museum. Prosjektet er støttet av Barentssekretariatet.

Hva: Utstilling, bildevisning, seminar

Hvor: Tromsø museum og driv

Når: Utstillingsåpning torsdag 28. oktober kl 14:00 på Tromsø museum.  Deltar på fotografisk aften på driv lørdag 30. oktober (tidspunkt kommer), samt foredrag i utstillingslokalene søndag 31. oktober kl 13:00.

Fotoprosjekt – Kyst

Gjennom bildene vil jeg i dette prosjektet vise noen utsnitt, små fotopoetiske fortellinger om landskap og klima – samt filosofere over menneskers forgjengelighet.

Mitt perspektiv er ikke dokumentarisk. Min fotografering og mitt motivvalg springer ut fra mine følelser, hva jeg opplever i landskapet og hva av dette jeg kan formidle gjennom mine bilder. Motivene er inspirert av årstidene, hav og fjern horisont, lyset og landskapets former, linjer og strukturer.

Mennesker er ikke med på bildene, men hint om vår nære historie i form av gamle boplasser, hus og ruiner. Vi får gjennom bildene av fraflyttede hus og gamle murer en opplevelse av melankolsk tomhet i fraværet av de mennesker som har levd og satt sine spor etter seg i naturen. Dette som en påminnelse om at naturen var her før menneskene kom og vil være her etter at vi er borte. Både lokalt og i globalt perspektiv.

Kysten av Finnmark er spesiell på mange måter. Her finner vi den eneste kyststrekningen i Skandinavia med arktisk klima, og kontrastene er store mellom mørketid og midnattssol. Det harde klimaet preger området og kysten er direkte eksponert for storhavets eroderende krefter. Det tildels sterkt eroderte og arktisk pregede landskapet er unikt med sine spisse klippeformasjoner og fjellplatå som ender i bratte stup mot havet. Noen steder med sandstrender klemt innimellom fjellene. Og utenfor er de vide horisonter

Jeg er en profesjonell fotograf som bor i Vadsø, Finnmark.

Mine motiver finner jeg hovedsakelig i naturen her i nord. Jeg lar meg inspirere av kulden og mørketiden, nordlyset og midnattsolen. Pluss en masse andre ting av det jeg ser rundt meg.

Bildene mine brukes bl.a. til illustrasjoner i bøker, tidsskrifter, informasjonsmateriell, reklame, kalendere, kort osv. Noen få spesielle bilder velger jeg ut til utstillingskopier. Disse kan kjøpes, og leveres i flere formater og teknikker.

På forespørsel tar jeg gjerne på meg oppdrag, enten det dreier seg om reklame, nyheter, feature-stoff, eller annet.

I ti år på rad har jeg gitt ut en kalender med store fargebilder.  Kalenderen kan bestilles direkte fra meg. Jeg har også gitt ut to bøker, “Blått til lys” og “Kyst”. Begge med fotografier fra Finnmark. Informasjon om disse finnes på mine web-sider.

.

Kystlandskapet har gjerne få farger og preges ofte av dempet lys, samt sterke linjer, former og strukturer. For å fremheve dette har jeg derfor valgt å bruke svart/hvitt i en stor del av bildene. Men, det finnes også noen i farger der nettopp de dempede fargene er et poeng. Fargebildene er likevel som oftest i få toner og fremstår gjerne som lavmælte.

Mørketiden er ikke noe de fleste forbinder med fotografering, men mange av bildene er fotografert nettopp i den mørkeste tiden på året. En tid da de fleste legger kamera på hylla. Dette skaper ytterligere et perspektiv, å vise lyset i en tid de fleste forbinder med mørke.

Utstillinger:


Alta Museum / Finnmark litteraturfestival
10 mars – 11 april 10
Tidligere
Broströms kafé. Uppsala des 09
Gjenreisningsmuseet, Hammerfest. nov 09
Galleri Agueli, Stockholm okt 09
Reykjavik, juli-aug 09
Siida, Inari Finland, okt 08-jan09
Kuusamo nature photo, Finland sept 07
Murmansk, mai 07
Rådhusgalleriet, Oslo feb 07
Ishotellet i Alta, vinter 06
Broströms kafe, Uppsala, des. 06
I Galleri, nov 06
Murmansk fotofestival, okt 06
Galleri Aqueli, Stockholm, sept 06
Foto i Finnmark, juli-aug 05
Galleri Bedhuset juli-aug 05
Sør-Varanger Museum  des04/jan05
Hermetikken galleri  nov 04
Galleri Pasvik,  juni-sept 04
Galleri B dhuset, Ekkerøy juli/aug 04
Norden i fokus, Stockholm feb.04
Brostøms kafe, Uppsala sept. 03
Sør-Varanger museum,  juni-sept. 01
Båtsfjord bibliotek,  des 00
Vadsø museum,  juni-aug 00
Murmansk,  juni 99
Vardø bibliotek,   april 99
Sør Varanger bibliotek,   jan/feb 99
Gjenreisningsmuseet, Hammerfest:    1997
Varangerfestivalen  1997

bjarne@riesto.no

Bjarne Riesto
Dallavaraveien 6
9800 Vadsø
Tlf.: (+47) 97 14 76 64